Debreceni Ünnepi Játékok

Rólunk

Idén nyáron második alkalommal rendezzük meg a Debreceni Ünnepi Játékok nyári programsorozatot 2022. július 31. és augusztus 15. között, amelynek középpontjában a zene, a színház és az opera áll. A 2022-es fesztivál igazán színes összművészeti programsorozattá alakult, ahol az operán, a színházon és a zenén túl zenés irodalmi és dokumentumfilm estekkel is kibővült a minden korosztály érdeklődését felkeltő kulturális kínálat. A kiváló produkciók mindegyike a műfajok élvonalbeli képviselőit hozza el a debreceni és a városba látogató közönségnek.

16 napon keresztül ismét zenével, színházzal töltjük meg Debrecen ikonikus helyszíneit: a Kossuth teret, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, a Csokonai Irodalmi Labort és a Kodály Zeneiskolát.

A 2022-es programjainkat itt tekintheti meg.

Bízunk benne, hogy ilyen módon a Debreceni Ünnepi Játékokkal hagyományt teremthetünk a Hajdúság fővárosában, hiszen célunk, hogy a fesztivál hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozata legyen, ezzel hozzásegítve Debrecent, hogy a térség kulturális fővárosává váljon, és a magyar kulturális életen túl a régió kultúráját is gazdagítsa évről évre.

Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó programsorozattal olyan összművészeti bázis szülessen, mely a nyugati képviselőket is bevonva, nemzetközi szintűvé emelkedik majd, miközben megismerteti a sajátos, helyi kulturális értékeket.

Rólunk mondták:

„A Csokonai Színház 70 éve elkötelezett az operajátszás mellett, és ennek jegyében örömmel működik közre a Debreceni Ünnepi Játékok eseménysorozat szervezésében és lebonyolításában. Debrecenben szükség van a Nagyerdei Szabadtéri Játékok mellett egy olyan szezonális programsorozatra is, amely az opera és a komolyzene köré szerveződik. Úgy tekintek a két programsorozatra, mint amelyek kiegészítik és kölcsönösen erősítik egymást Debrecen minőségi nyári kulturális kínálatának megteremtésében.”
Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója

„A Hungarikum Gálán fantasztikus volt érezni az emberek mérhetetlen szeretetét, mely erőt és megújulást ad.”
Bangó Margit előadóművész

„Vidéki születésűként nagyon fontosnak tartom, hogy a fővárosban megvalósuló kulturális programok mellett a vidéki nagyvárosok is minél szélesebb körben ki tudják elégíteni a helyi lakosok művészeti igényeit.”
„Roppant fontos, hogy a Debrecenben tanuló külföldi diákok lássák, hogy nemcsak az oktatás, de a köznevelés, a művészeti értékek megbecsülése is mennyire magas színvonalú Magyarországon, és nemcsak a fővárosban.”
„Kívánom, hogy a Debreceni Ünnepi Játékok sikeres és hosszú ívet járjon be az igaz művészet szolgálatában, mindannyiunk örömére”
Boncsér Gergely operaénekes

„Debrecen meghatározó város az életemben. Ott éltem a családommal és ott váltam színésznővé. Mindig boldogan és szeretettel megyek vissza. Nagyon örülök, hogy a Hungarikum Gálakoncert helyet kapott a Debreceni Ünnepi Játékokon, az pedig, hogy én is részt vehetek ezen a grandiózus esten külön boldoggá tesz.”
Kállay Bori színésznő

„A közgyűlés nemrég fogadta el Debrecen új koncepcióját és struktúráját, melynek égisze alatt, hagyományteremtő szándékkal szervezik meg az I. Debreceni Ünnepi Játékokat. Debrecen kulturális élete remélhetően egy meghatározó, nemzetközi szinten is jegyzett nagyrendezvénnyel gazdagodik majd.”
„Bízom abban, hogy a Debreceni Ünnepi Játékoknak a világ térképére is sikerül felkerülnie 2022-től.”
Papp László, Debrecen polgármestere

„Az, hogy most itt újra tudjuk alkotni az előadást, számomra hatalmas ajándék. Azt szeretném, hogy – mint ahogy a kereszténységet is sajátunknak érezzük, egyenként is, meg közösségként is – ezt a produkciót is egy kicsit sajátjának érezze mindenki.”
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója

„A Debreceni Ünnepi Játékok (Debrecen Festival / Debrecener Festspiele) egy olyan nemzetközi brand lehetőségét jelenti a városnak, amely a világ élvonalbeli alkotói által hozhat létre jelentős turisztikai vonzerőt, és egyben igazi zászlóshajóként foglalhatja össze Debrecen legfontosabb művészeti értékeit.”
Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője

„A mi célkitűzésünk, hogy olyan közgondolkodást befolyásoló, komoly művészi értékkel és elkötelezett misszióval rendelkező márkát alkossunk, amelyekkel kulturális találkozások jöhetnek létre.”
„Kinyílik egy olyan zenei és színházi világ, mellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is gazdagodni fog évről évre.”
Vadász Dániel, a Coopera alapítója