Debreceni Ünnepi Játékok

Rólunk

Idén nyáron második alkalommal rendezzük meg a Debreceni Ünnepi Játékok nyári programsorozatot 2022. július 31. és augusztus 15. között, amelynek középpontjában a zene, a színház és az opera áll. A 2022-es fesztivál igazán színes összművészeti programsorozattá alakult, ahol az operán, a színházon és a zenén túl zenés irodalmi és dokumentumfilm estekkel is kibővült a minden korosztály érdeklődését felkeltő kulturális kínálat. A kiváló produkciók mindegyike a műfajok élvonalbeli képviselőit hozza el a debreceni és a városba látogató közönségnek.

16 napon keresztül ismét zenével, színházzal töltjük meg Debrecen ikonikus helyszíneit: a Kossuth teret, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, a Csokonai Irodalmi Labort és a Kodály Zeneiskolát.
A 2022-es programjaink részletes leírását itt tekintheti meg.

Bízunk benne, hogy ilyen módon a Debreceni Ünnepi Játékokkal hagyományt teremthetünk a Hajdúság fővárosában, hiszen célunk, hogy a fesztivál hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozata legyen, ezzel hozzásegítve Debrecent, hogy a térség kulturális fővárosává váljon, és a magyar kulturális életen túl a régió kultúráját is gazdagítsa évről évre.

Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó programsorozattal olyan összművészeti bázis szülessen, mely a nyugati képviselőket is bevonva, nemzetközi szintűvé emelkedik majd, miközben megismerteti a sajátos, helyi kulturális értékeket.

Rólunk mondták:

„A DÜJ, mint a város minden más kulturális kínálata lenyűgözött! Miután ezen a nyáron négy alkalommal is élvezhettem Debrecen vendégszeretetét (a nagyerdei szabadtérin a 7 torony Makovecz emlékműsorral, a belvárosi nagyszínpadon a Mária Evangéliumával, majd a Kodály esttel, végül az István a Király keresztmetszet koncerttel), nekem elhihetitek…
Mindenhol gördülékeny szervezéssel, kiváló műszaki gárdával, kielégítő infrastruktúrával találkoztam; hova innen tovább? Örömmel kötekednék, de nincs mivel! Maga a tény, hogy egy ilyen rendezvénysorozat létrejöhet óriási eredmény, s ezenfelül hatalmas lépés a közönség gondozás-nevelés terén, köszönhetően a műsorpolitikának. Láttátok ti is, részesei voltatok annak a megrázó élménynek, mikor a Kodály 140 alatt a kerítéseken kívül, a villamosmegállóban ácsorogva-ücsörögve, még vagy 200 ember nézte végig a műsort, tapsolt és ujjongott egy fajsúlyos komolyzenei koncert láttán, hallatán. Sport hasonlattal élve ilyen nincs, és mégis van; avagy a megvalósult kodályi álom részesei lehettünk – a zene mindenkié! Ahogy a tánc, a vizuális kultúra, az összművészeti hatás. Nehezen fogalmazom meg, miként erősített alkotóként értékrendemben, a magas- és tömegkultúra átjárhatóságának tekintetében, a szavatolt minőség eredményessége kapcsán ez az este… Nem tettetek, tettünk mást, mint képességeink legjavát nyújtottuk, amit a közönség kollektív tudati élményként honorált. Hogy mindez a Kálvinista Róma meghatározó szakrális helyszínén jöhetett létre? Hát van, amire nincs szó…
A hova tovább, imént feltett költői kérdésre viszont akad, s ez a bátorságra sarkalló jókívánság: higgyetek a műfaji sokszínűségben, hogy a maguk nemében kiváló műfajok elférnek egy városban, akár egy színpadon is, hogy az élmény beépül, és a közönség veletek tart, hisz nektek, ott lesz, mert emelkedni akar, s ehhez tőletek kapnak szárnyakat! Ez nem holmi pátosz; hol van mítosz, ott kultusznak is lennie kell, s ebben a legjobb úton jártok.
Megtiszteltetés, hogy hozzájárulhattam a DÜJ reputációjához, nagy élmény, kitüntetett pillanat marad emlékeimben!”
Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető
„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.”- 140 éve Kodállyal
Mária evangéliuma

„Ha egy fesztivál a második évébe lép, úgyszólván még újszülött. Egy új rendezvénysorozat igazi beéréséhez idő kell: hosszú és gyakran kacskaringós út vezet odáig, amikor az előadók és a közönség is ismerősként köszönti, várja a fesztivál időszakát, amikor a rendezvény hirdetései már nem csak izgalmas újdonságot jelentenek, hanem a korábbi élmények alapján garanciát is arra, hogy érdemes elővenni a naptárat, megvenni a jegyeket. A Debreceni Ünnepi Játékok viszont olyan újszülött, amely mintha már évek óta velünk lenne – nemcsak azért, mert szinte teljes fegyverzetben pattant ki az alapítók fejéből, hanem azért is, mert már most furcsa belegondolni abba, hogy az ország második legnagyobb városának korábban nem volt jelentős nyári fesztiválja.
A Debreceni Ünnepi Játékok még bizonyosan sokat változik majd – lesznek szerencsésebb és nehezebb évek, műfajok kerülnek majd előtérbe, vagy akár tűnnek el a kínálatból -, de az már most világosan látszik, hogy fontos helye van nemcsak Debrecen, de az egész ország kulturális kínálatában.”
Zsoldos Dávid, a Papageno alapító igazgatója, a Magyar Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales Hungary elnöke, a Müpa és az Operaház tanácsadója

„Fantasztikus dolog, hogy Magyarország harmadik legnagyobb városában -amely nemrégiben új színházat is nyitott, az elmúlt két évben jelentős kulturális fesztivál született.

Csodálatos érzés, hogy Debrecen és régió közönsége már az első években  ilyen nagy érdeklődéssel, és szeretettel fogadta az igényesen összeállított komoly-zenés -színházi programot.
A Nagyerdei Szabadtéri Színpad atmoszférája a magyarországi fesztivál kínálatban egyedülálló, minden igényt kielégítő, a Nagytemplom előtt felállított színpad különlegessége pedig számomra az, hogy a jegyváltó nézők mellett a belvárosban olyanok is élvezhetik a színvonalas produkciókat, akik valamilyen okból nem tudtak jegyet váltani. Hajrá Debrecen! Hajrá Ünnepi Játékok!”

Lőrinczy György művészeti menedzser

„Nagyon fontos gesztusa volt az idei Debreceni Ünnepi Játékoknak, hogy a három partner: a Coopera, a Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház közös premierjével, A varázsfuvolával nyílt meg a programsorozat. Személyesen is hatalmas élmény volt számomra színpad ra vinni a Mozart-operát a Nagyerdőn, és remélem, a zenés színház debreceni ünnepének visszatérő eleme lehet a jövőben a közös operabemutató. Külön öröm volt, hogy angol felirattal mutattuk be az előadást, így megszólítva a Debrecenben élő vagy ide látogató külföldi vendégeket is.”
Gemza Péter rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója
A varázsfuvola

„Különleges élmény volt számomra, hogy a születésnapi koncert-sorozatom – mellyel idén az egész országot bejárom – nyitó eseményét a második Debreceni Ünnepi Játékokon tarthattam meg. Ez a csodálatosra sikerült este előrevetítette, megalapozta az egész turné sikerét. Külön öröm volt számomra, hogy itt énekelhettem először Sándor Csaba operaénekes kollégámmal, illetve a koncertemen találkozhattam Ramón Vargas világhírű tenorral is. A fellépés után kedves, szeretett debreceni barátaimmal a város éjszakai arcát is megismerhettem. Örülök, hogy a Debreceni Ünnepi Játékok mindkét alkalmával koncertezhettem ebben a csodás városban. Remélem, ez az wgyüttműködés még hosszú ideig elkísér bennünket.
Rost Andrea operaénekes, Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Kerek világ – születésnapi gálakoncert

„Mindig dobogó szívvel megyek Debrecenbe, gyermekkorom színhelyére, hiszen a Csokonai színházban szívtam magamba az úgynevezett masztix szagot -szüleim révén, akik akkor ott voltak szerződésben. Színpadra is ott léptem először. Most, sok-sok év távlatában azt a csodát éltem át újra a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, az operettgála keretében csodás érzés volt. Remélem ez a tendencia nem fog megszakadni jövőre sem.”
Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
7Oszvald Marika és barátai operettgála

„It was a great pleasure to visit Debrecen. I find the city to be an active and cultured place. The summer Festival is a perfect example of its interest in the arts and culture, which I support and admire. It was very important for me to discover that the Festival also has an academic and informative function that shows the commitment to the new generations of singers.

I am proud to be part of this pedagogical initiative that will put Debrecen at the center of Hungary and Europe. I see the birth of a new appreciation of European lyrical culture in this magnificent city.”
Ramón Vargas mexikói operaénekes, tenor
Bel canto mesterkurzus – vezető
Klasszikusok Éjszakája

„…The real future of opera is dependent on two things, quality performances, and investment in younger singers, and I believe it is important to provide these opportunities and applaud these efforts to do this. Doing these masterclasses and programs like these are important for the future of opera…..All the singers showed real potential, some more than others, and the singers were eager for instruction. It was a very good idea to have two voice teachers giving master classes, I have always believed that collaboration creates a positive learning atmosphere for both faculty and students, and is how we do it at the Institute for Young Dramatic Voices, with excellent results. The support staff was friendly and helpful in providing anything we needed to accomplish our goals. …I very much enjoyed working with the singers.”
Dolora Zajick amerikai mezzoszoprán operaénekesnő
Bel canto mesterkurzus – vezető

„Dolora Zajick és Ramón Vargas mesterkurzusának létrejötte a világ minden olyan városában és országában kivételes szakmai jelentőségű esemény lehetne, ahol mindennapos a magas minőségű kultúra támogatása. Hálás vagyok a fesztiválnak azért, hogy otthont adott ennek a programnak és résztvevőként biztosan állítom, a jövőben visszatekintve nem csak nekem, de a többi fiatal énekművésznek is mérföldkő volt két világklasszis művész keze alatt egy héten keresztül meghaladni saját korlátainkat és dolgozni a céljainkért. Ilyen léptékű összefogások eszmei értéke és pozitív hatása az ország énekesi kultúrájára nézve is felbecsülhetetlen, büszkeség volt részesévé válni.”
Kálnay Zsófia operaénekes
Bel canto mesterkurzus – résztvevő

„Zenekarom, Pál István Szalonna és Bandájának életében egy igen különleges koncert volt a Debreceni Ünnepi Játékokon. A különlegességét az adta, hogy felkérésre egy gyönyörű zenei világból, a Székelység muzsikájából játszottunk. Ez a muzsika legnagyobb géniuszainkat is megihlette. Bartókot, Kodályt, Lajthát és még sorolhatnánk.
A szabadtéri színpad hangulata, a közönség szeretete mind hozzájárult ahhoz, hogy ez számunkra is egy fantasztikus este legyen. Öröm volt részt venni a rendezvényen, és remélem máskor is meghívást kapunk!”

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, érdemes művész. A Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője
Székely-est határok nélkül

„Olyan felemelő élményt nyújtott ez a film, hogy évekre energiát kaptam!”
„Öröm vásznon végignézni, hogy vagány fiatalok is eljárnak a Csíksomlyói Búcsúra.”
„A Héthatár Dokumentumfilm Fesztivál abban különös a filmfesztiválok sorában, hogy itt valódi beszélgetés alakul ki a nézők és az alkotók között a vetítések után.”

Nézői vélemények
Héthatár Irodalom és Dokumentumfilm Fesztivál filmvetítések

„Nagy boldogság volt játszani, a mosolygós, csillogó szemű debreceni kicsiknek és nagyoknak!”
Rutkai Bori képzőművész, énekes, zeneszerző, mese- és dalszövegíró, gyerekzenekara a Rutkai Bori Banda
Zsebtenger gyerekkoncert

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem nagyszerű hetet töltött idén nyáron Debrecenben, ahol az elsősök számára szervezték meg a Nyári Akadémia című rendezvényt. A szakmai, kulturális és közösségi programokkal teletűzdelt tábor során a hallgatók betekintést nyerhettek Debrecen város színes életébe, ahol kiemelkedő kulturális programokon vehettek részt az Ünnepi Játékok szervezőinek jóvoltából. A szabadtéri színpadokon fiatal diákjaink olyan igényes darabokat tekinthettek meg, melyeknek akár szereplőivé is válhatnak évek múltán.”
Bagány Márton igazgató
SZFE Egyetemi Brand és Minőségmenedzsment Igazgatóság

„… Közel három évtizedes kulturális misszióm tapasztalatai tovább erősítettek abbéli hitemben, hogy csakis minőségi kulturális értékeknek van megtartó ereje. Lehet, szabad és kell új műfajokkal kísérletezni, s mindezeket bátran lehet a nagyközönség elé tárni. …”
Bódor Edit, a DMJV Polgármesteri Kabinetiroda egyházi és határon túli közösségi kapcsolatokért felelős referense

„A Csokonai Színház 70 éve elkötelezett az operajátszás mellett, és ennek jegyében örömmel működik közre a Debreceni Ünnepi Játékok eseménysorozat szervezésében és lebonyolításában. Debrecenben szükség van a Nagyerdei Szabadtéri Játékok mellett egy olyan szezonális programsorozatra is, amely az opera és a komolyzene köré szerveződik. Úgy tekintek a két programsorozatra, mint amelyek kiegészítik és kölcsönösen erősítik egymást Debrecen minőségi nyári kulturális kínálatának megteremtésében.”
Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója

„A Hungarikum Gálán fantasztikus volt érezni az emberek mérhetetlen szeretetét, mely erőt és megújulást ad.”
Bangó Margit előadóművész

„Vidéki születésűként nagyon fontosnak tartom, hogy a fővárosban megvalósuló kulturális programok mellett a vidéki nagyvárosok is minél szélesebb körben ki tudják elégíteni a helyi lakosok művészeti igényeit.”
„Roppant fontos, hogy a Debrecenben tanuló külföldi diákok lássák, hogy nemcsak az oktatás, de a köznevelés, a művészeti értékek megbecsülése is mennyire magas színvonalú Magyarországon, és nemcsak a fővárosban.”
„Kívánom, hogy a Debreceni Ünnepi Játékok sikeres és hosszú ívet járjon be az igaz művészet szolgálatában, mindannyiunk örömére”
Boncsér Gergely operaénekes

„Debrecen meghatározó város az életemben. Ott éltem a családommal és ott váltam színésznővé. Mindig boldogan és szeretettel megyek vissza. Nagyon örülök, hogy a Hungarikum Gálakoncert helyet kapott a Debreceni Ünnepi Játékokon, az pedig, hogy én is részt vehetek ezen a grandiózus esten külön boldoggá tesz.”
Kállay Bori színésznő

„A közgyűlés nemrég fogadta el Debrecen új koncepcióját és struktúráját, melynek égisze alatt, hagyományteremtő szándékkal szervezik meg az I. Debreceni Ünnepi Játékokat. Debrecen kulturális élete remélhetően egy meghatározó, nemzetközi szinten is jegyzett nagyrendezvénnyel gazdagodik majd.”
„Bízom abban, hogy a Debreceni Ünnepi Játékoknak a világ térképére is sikerül felkerülnie 2022-től.”
Papp László, Debrecen polgármestere

„Az, hogy most itt újra tudjuk alkotni az előadást, számomra hatalmas ajándék. Azt szeretném, hogy – mint ahogy a kereszténységet is sajátunknak érezzük, egyenként is, meg közösségként is – ezt a produkciót is egy kicsit sajátjának érezze mindenki.”
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója

„A Debreceni Ünnepi Játékok (Debrecen Festival / Debrecener Festspiele) egy olyan nemzetközi brand lehetőségét jelenti a városnak, amely a világ élvonalbeli alkotói által hozhat létre jelentős turisztikai vonzerőt, és egyben igazi zászlóshajóként foglalhatja össze Debrecen legfontosabb művészeti értékeit.”
Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője

„A mi célkitűzésünk, hogy olyan közgondolkodást befolyásoló, komoly művészi értékkel és elkötelezett misszióval rendelkező márkát alkossunk, amelyekkel kulturális találkozások jöhetnek létre.”
„Kinyílik egy olyan zenei és színházi világ, mellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is gazdagodni fog évről évre.”
Vadász Dániel, a Coopera alapítója