Kategóriák
Hírek

II. Debreceni Ünnepi Játékok, a zenés színház ünnepe

Az ötéves Coopera idén nyáron második alkalommal rendezi meg a Debreceni Ünnepi Játékok nyári programsorozatot 2022. július 31. és augusztus 15. között, amelynek középpontjában a zene, a színház és az opera áll. A 2022-es fesztivál igazán színes összművészeti programsorozattá alakult, ahol az operán, a színházon és a zenén túl zenés irodalmi és dokumentumfilm estekkel is kibővült a minden korosztály érdeklődését felkeltő kulturális kínálat. A kiváló produkciók mindegyike a műfajok élvonalbeli képviselőit hozza el a debreceni és a városba látogató közönségnek.

A 16 napos fesztivált a város ikonikus helyszínein, a Kossuth téren, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezik meg, de új színterekkel is bővül a paletta. A Csokonai Irodalmi Labor, ahol az irodalmi estek kapnak helyet, valamint dokumentumfilmeket vetítenek és a Kodály Zeneiskola, ahol bel canto mesterkurzust tartanak a Debreceni Ünnepi Játékok részeként, főként szakmai támogatást igénylő operaénekesek számára. A kurzus mestere a világhírű tenor, Ramón Vargas, a bécsi Zeneakadémia oktatója.

Papp LászlóDebrecen város polgármestere bízik abban, hogy a Debreceni Ünnepi Játékok egy nemzetközi szinten is jegyzett nagyrendezvénnyel gazdagítja Debrecen kulturális életét.
„Debrecenre rendkívül sokszínű kulturális élet jellemző, de nem tekintjük véglegesnek ezt az állapotát, szeretnénk még több színvonalas programnak otthont adni. A Debreceni Ünnepi Játékok tavaly újonnan került be a karneváli hét kínálatába, és rögtön óriási sikert aratott. A város ikonikus helyszínein megvalósult telt házas előadások a magyarság és a magyar kultúra ünnepévé váltak. Már a kezdetektől abban gondolkodtunk, hogy hagyományt teremtsünk a programsorozattal Debrecenben, egyre inkább nyitva a nemzetközi színtér felé.”

A Debreceni Ünnepi Játékokat 2022. július 31-én Mozart A varázsfuvola című operájával nyitja meg a Csokonai Színház társulata. A nyitóelőadás rendezője Gemza Péter színházigazgató:

„A Debreceni Ünnepi Játékok valódi ünnep a városban, a zenés színház ünnepe. Hatalmas öröm számomra, hogy a Csokonai Színház operaelőadásával, A varázsfuvolával nyílik az Ünnepi Játékok idei szezonja, hogy aztán két héten át együtt ünnepelhessenek a debreceniek és a városba látogatók. A Nagyerdei Szabadtéri Színpad különleges atmoszférájában új oldaláról mutatkozik majd meg Mozart remekműve. Nem véletlenül választottuk A varázsfuvolát nyitóelőadásnak, hiszen az opera nyelvén minden korosztálynak szól, minden élethelyzetre érvényes az üzenete. A produkciót magyar nyelven, angol felirattal játsszuk majd, ezzel is csatlakozva Debrecen azon törekvéséhez, hogy minél több kulturális programmal meg tudja szólítani a hozzánk érkező külföldieket.”

Augusztus 2-án szintén a Nagyerdei Szabadtéri Színpad telik meg muzsikával, a kivételesen gazdag magyar folklórt ünneplő Székely-est határok nélkül című néptánc és népzenei esten a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna és Bandája lép fel majd vendégeikkel.

Augusztus 8-án a Kossuth tér is bekapcsolódik a programsorozatba: Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 30. jubileumát ünneplő Mária evangéliuma című rockoperája – amely Szűz Mária történetét meséli el – a LantArt Produkció új előadásában a műfaj kiváló énekeseinek és alkotóinak közreműködésével valósul meg Juronics Tamás rendezésében, a Szegedi Kortárs Balett táncművészeivel és a Győri Nemzeti Színház zenekarának és énekkarának közreműködésével. Augusztus 9-én a Magyarok Hollywoodban esten magyar és magyar származású hollywoodi filmesek leghíresebb műveit idézi fel a Kodály Filharmonikusok koncertshow-ja. A zenei estén Somogyi-Tóth Dániel Debrecen Megyei Jogú Város főzeneigazgatója vezényel:

„A Debreceni Ünnepi Játékokat egészen a gondolatának megfoganása óta a magaskultúra fókuszba helyezésére szántuk. Debrecen turisztikai desztinációként egyre népszerűbb, s nem titkolt szándékunk, hogy a kultúra – ezen belül is a zene, opera, színház – iránt érdeklődők számára a Debreceni Ünnepi Játékok művészeti csúcspontot jelenthessenek minden évben. Dr. Vadász Dániellel személyesen és intézményeink által is hosszú évek óta együttműködünk. A Coopera szervezésében megvalósuló Ünnepi Játékok rezidens zenekara nem is lehetne más, mint a Kodály Filharmonikusok, akik jelentős kapacitással vesznek részt a programokban – az pedig külön öröm számomra, hogy a fesztivál során több izgalmas produkció karmestere is lehetek.”

A Debreceni Ünnepi Játékokon idén két, saját műfajában világszerte ismert művésznő szívhez szóló, látványos gálával ünnepli születésnapját. Augusztus 10-én Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes lesz Debrecen város vendége. A Kerek világ – születésnapi gálakoncerten több zenei műfajban is megmutatja magát, legyen az népzene, világzene, klezmer vagy jazz, és természetesen az opera sem maradhat ki. Augusztus 11-én a magyar operett gyöngyszemeitől lesz hangos a Nagyerdő, ahol a műfaj koronázatlan királynője, a Kossuth-díjas Oszvald Marika ünnepli születésnapját, aki vendégeivel ismert dallamokkal kápráztatja majd el a szabadtéri színpad közönségét. 7Oszvald Marika – operettgálán a legnagyobb slágereket énekli, és közös történeteiket eleveníti fel a művésznő Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Csere László, Laki Péter, Peller Károly és Vadász Zsolt társaságában. A Kodály Filharmonikusok Debrecent vezényli: Makláry László és Somogyi-Tóth Dániel.

A születésnapjukat ünneplők koncertjei után egy másik jeles évfordulóról emlékezik meg a fesztivál: a Coopera ünnepi gálakoncerttel kíván tisztelegni a magyar zene meghatározó alakja, Kodály Zoltán előtt, születésének 140. évfordulója alkalmából. Augusztus 13-án a „Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy” című összművészeti gálakoncert feleleveníti a zeneszerző életművének fontos állomásait és műveit. A Novák Péter rendező-koreográfus kreatív ötletei alapján életre hívott gálaesten olyan neves szólisták mellett, mint Mester Viktória, Balczó Péter és Kendi Lajos, közreműködik a Kodály Filharmonikusok, Kodály Kórus, a Lautitia Gyermekkar és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes. 

A Debreceni Ünnepi Játékok zárásaként egy igazi klasszikus zenei csemegével várják a nagyközönséget a Kossuth térre. Augusztus 15-én a Klasszikusok Éjszakáján a Somogyi-Tóth Dániel által vezényelt Kodály Filharmonikusok Debrecen ad koncertet a világhírű művész, Ramón Vargas operaénekessel közösen. A hangverseny első részében elhangzik Antonín Dvořák IX. „Újvilág” szimfóniája, majd a műsor második felében az operairodalom legnépszerűbb tenoráriáit hallhatja a közönség.

 

Vadász Dániel fesztiváligazgató, a Coopera alapítója a közgondolkodást befolyásoló, komoly művészi értékkel és elkötelezett misszióval rendelkező márkát szeretne megalkotni, amely mérvadó kulturális találkozásokat fémjelez évről évre. A kultúra közösségformáló ereje miatt különösen fontos, hogy felelősen válasszanak előadásokat, amelyeket a nagyközönség elé tárnak.

„A Debreceni Ünnepi Játékok egyik nagy kihívásának tekintjük, hogy olyan történetekkel töltsük meg a fesztivált, amelyeket követően a közönségünk – a lelki feltöltődésen túl – lehetőséget kaphat egyfajta iránymutatásra, miközben azok tartalmas beszélgetésekre ösztönöznek úgy, hogy közösséget összetartó és a hagyományok közös ápolására buzdító hatásuk is van.  Olyan előadásoknak, koncerteknek, kezdeményezéseknek szeretnénk teret adni, amelyek mondanivalója akár hónapokig is foglalkoztatja a befogadókat. A debreceniek kultúra iránti elkötelezettsége kiemelkedő, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy olyan színvonalú előadásokkal gazdagítsuk a város kulturális életét, amilyeneket egy ilyen befogadói közösség érdemel. Jöjjenek el, töltődjünk együtt! Szeretettel várjuk Önöket a II. Debreceni Ünnepi Játékokon!”

Az előadásokat kedvezményes jeggyel látogathatják a diák-, pedagógus-, vagy nyugdíjas-igazolvánnyal rendelkezők. Továbbá kedvezményeket biztosítanak azon nézők számára is, akik több különböző előadásra egyidejűleg vásárolják meg jegyeiket.