Debreceni Ünnepi Játékok

HÉTHATÁR IRODALOM ÉS DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL 3. nap

Míg a fikciós filmekben kitalált történeteket látunk, a dokumentumfilm a valóságunk történeteit ragadja meg. Itthon a Kárpát-medencében, a héthatár bármely pontján a film nyelvén megfogalmazott gondolatok rólunk szólnak. Magyarnak lenni nem lehetséges magyar dokumentumfilm nélkül. A Janovics Jenő Műhely tagjai azt vallják, hogy a kulturális örökségünk részeként a film is közös nyelvünk, mely körbevesz és közösséggé formál.
A filmvetítéseken jelen lesznek maguk a rendezők, így a beszélgetések az alkotók és a nézők közötti távolságot csökkentik, az együtt gondolkodásról szólnak. Ezen dialógusok a Filmszalonokban folytatódnak, ahol meghívott előadók a film és a zene művészetének összekapcsolódásáról, műhelytitkokról és az alkotás közösségteremtő értékéről osztják meg tapasztalataikat.
Csend. Hang. Dal. Zene – a Héthatár dokumentumfilm fesztiválon bemutatott alkotásokat e négy szó fogja egységbe. A filmválogatás mementóként szolgál, hogy hol tartunk ma és merre a továbblépés iránya.

2022. augusztus 4. 15:00
Csokonai Irodalmi Labor

A II. Debreceni Ünnepi Játékok keretében, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel és a FókuszPont Productions Kft.-vel együttműködésében valósul meg a Héthatár Irodalom és Dokumentumfilm Fesztivál, amely az irodalom, film és zene műfaján keresztül köti össze a Kárpát-medence művészeit a közönséggel. Augusztus 2-4. között dokumentumfilm-vetítések, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket, augusztus 6-tól pedig irodalmi-zenés estekkel, gyermekprogrammal telik meg a Csokonai Irodalmi Labor.

15.00-16.00
Filmvetítés és közönségtalálkozó V.
Ének a fák tetejéből
rendező: Zsigmond Attila

Vaszi Levente egy kincsekkel megáldott csángómagyar ember. Élettere a Csíki-havasok moldvai áthajlásánál, a sűrű erdők között megbúvó Kostelek, ahol mintha az idő is megállt volna. Innen indult el a kosteleki tanár bácsi, hogy megmutassa énektudását a „Fölszállott a páva” népzene- és néptáncvetélkedőn, ahol aztán olyant rittyentett, hogy felfigyelt rá az egész világ. Tehetségét közönség díjjal jutalmazták és kapott érdekes, pénzt ígérő ajánlatokat, ám Vaszi Levente hátat fordított a celebségnek, és hazatért szülőfalujába, hogy történelemre, táncra és magyar énekekre tanítsa a csángó nebulókat.

16.30-17.30
Filmszalon II.
Zene a filmben
Előadó: Mohi Sándor

Az előadás néhány klasszikus filmalkotás példájával mutat rá, hogy miért szükséges egy film számára kísérőzene, illetve zenével aláfestett képi montázs.

18.00 – 19.00
Filmvetítés és közönségtalálkozó VI.
Szemfedő,
Most már jöhetsz…
Rendező: Farkas György

Nyírő József karácsonyi novellái közül az egyik legismertebb a Most már jöhetsz, Jézuska című írás. A Gyimesekben forgatott kisjátékfilm az eredeti történet két főszereplős adaptációja. Az idősödő favágó, Ülkei Ádám egyedül él erdőszéli házában, miután évekkel ezelőtt egy karácsonyestén elveszítette feleségét és kisfiát a hóviharban. Ádám megkeseredett, megkeményedett, hitevesztett ember, mégsem állja meg, hogy egy hasonlóan zord szentestén befogadjon egy menekülő embert, a végsőkig kimerült, az üldözői fegyverétől megsebesült Pétert. A két férfi lassú, óvatos, gyanakvásokkal terhelt beszélgetéséből ismerhetjük meg a feleséggyilkos Péter történetét, aki azért szökött meg a börtönből, hogy ezen a karácsonyon meglátogathassa régen nem látott kisfiát.

Dokumentumfilm-estek további programjai

Irodalmi estek programjai

A dokumentumfilm programok szakmai partnere: Memento

A dokumentumfilm programok kivitelezője: FókuszPont Productions Kft., Tiszapart Média Kft.

A dokumentumfilm programok további támogatói: MMA, NKA

dátum

2022. 08 04.
Expired!

időpont

15:00 - 19:00

More Info

Jegyvásárlás

helyszín

Csokonai Irodalmi Labor
kategória
Jegyvásárlás