Debreceni Ünnepi Játékok

HÉTHATÁR IRODALOM ÉS DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL 2. nap

Míg a fikciós filmekben kitalált történeteket látunk, a dokumentumfilm a valóságunk történeteit ragadja meg. Itthon a Kárpát-medencében, a héthatár bármely pontján a film nyelvén megfogalmazott gondolatok rólunk szólnak. Magyarnak lenni nem lehetséges magyar dokumentumfilm nélkül. A Janovics Jenő Műhely tagjai azt vallják, hogy a kulturális örökségünk részeként a film is közös nyelvünk, mely körbevesz és közösséggé formál.
A filmvetítéseken jelen lesznek maguk a rendezők, így a beszélgetések az alkotók és a nézők közötti távolságot csökkentik, az együtt gondolkodásról szólnak. Ezen dialógusok a Filmszalonokban folytatódnak, ahol meghívott előadók a film és a zene művészetének összekapcsolódásáról, műhelytitkokról és az alkotás közösségteremtő értékéről osztják meg tapasztalataikat.
Csend. Hang. Dal. Zene – a Héthatár dokumentumfilm fesztiválon bemutatott alkotásokat e négy szó fogja egységbe. A filmválogatás mementóként szolgál, hogy hol tartunk ma és merre a továbblépés iránya.

2022. augusztus 3. 15:00-19:30
Csokonai Irodalmi Labor

A II. Debreceni Ünnepi Játékok keretében, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel és a FókuszPont Productions Kft.-vel együttműködésében valósul meg a Héthatár Irodalom és Dokumentumfilm Fesztivál, amely az irodalom, film és zene műfaján keresztül köti össze a Kárpát-medence művészeit a közönséggel. Augusztus 2-4. között dokumentumfilm-vetítések, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket, augusztus 6-tól pedig irodalmi-zenés estekkel, gyermekprogrammal telik meg a Csokonai Irodalmi Labor.

Az 2. nap programja:
15.00-16.00
Filmvetítés és közönségtalálkozó III.
Otthon, otthon
Rendező: Nagy Anikó Mária és Szabó Attila

Renáta egy évek óta Budapesten élő csángó lány, aki dacolva a koronavírus-járvánnyal, az egyházi rendelkezéseket és a román állam által elrendelt szabályokat tiszteletben tartva elhatározza, hogy elzarándokol Csíksomlyóra és részt vesz a különös körülmények között megrendezett 2020-as pünkösdi búcsún. A hosszú gyalogút során újraértelmezi saját magát, elmélkedik múltjáról és jövőjéről, otthonról hozott örökségéről és a nagyvárosban újonnan szerzett tapasztalatairól, hitéről és kétségeiről. Mit jelent ma országot, hazát váltani? Milyen nehézségekkel küzd ma egy fiatal, aki táncházba és misére jár, de a romkocsmában is otthonosan érzi magát? Mihez kezd ma ezekkel az ambivalens érzésekkel egy fiatal, hol és hogyan találja meg igazi otthonát?

16.30-17.30
Janovics Jenő Filmműhely alakulógyűlése

17:30-18:00
Janovics Jenő élete
Előadó: Kollarik Tamás

18.30-19.30
Filmvetítés és közönségtalálkozó IV.
Ott legbelül dal van
Rendező: Mohi Sándor         

Az ember, az emberi lélek mindig is kincs volt. Ezt sokáig az egyszerű ember ajkán megszülető dal fejezte ki a legjobban. Ebből építkezik ez a film, mely éveken át az erdélyi Kászon falucsoportban készült. A civilizáció sok kárt tett. Ebben a filmben az ember nem csak saját magára, de örök emberi arcára pillant rá.

Dokumentumfilm-estek további programjai

Irodalmi estek programjai

A dokumentumfilm programok szakmai partnere: Memento

A dokumentumfilm programok kivitelezője: FókuszPont Productions Kft., Tiszapart Média Kft.

A dokumentumfilm programok további támogatói: MMA, NKA

dátum

2022. 08 03.
Expired!

időpont

15:00 - 19:30

More Info

Jegyvásárlás

helyszín

Csokonai Irodalmi Labor
kategória
Jegyvásárlás