Debreceni Ünnepi Játékok

HÉTHATÁR IRODALOM ÉS DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL 1. nap

Míg a fikciós filmekben kitalált történeteket látunk, a dokumentumfilm a valóságunk történeteit ragadja meg. Itthon a Kárpát-medencében, a héthatár bármely pontján a film nyelvén megfogalmazott gondolatok rólunk szólnak. Magyarnak lenni nem lehetséges magyar dokumentumfilm nélkül. A Janovics Jenő Műhely tagjai azt vallják, hogy a kulturális örökségünk részeként a film is közös nyelvünk, mely körbevesz és közösséggé formál.
A filmvetítéseken jelen lesznek maguk a rendezők, így a beszélgetések az alkotók és a nézők közötti távolságot csökkentik, az együtt gondolkodásról szólnak. Ezen dialógusok a Filmszalonokban folytatódnak, ahol meghívott előadók a film és a zene művészetének összekapcsolódásáról, műhelytitkokról és az alkotás közösségteremtő értékéről osztják meg tapasztalataikat.
Csend. Hang. Dal. Zene – a Héthatár dokumentumfilm fesztiválon bemutatott alkotásokat e négy szó fogja egységbe. A filmválogatás mementóként szolgál, hogy hol tartunk ma és merre a továbblépés iránya.

2022. augusztus 2. 15:00-19:00
Csokonai Irodalmi Labor

A II. Debreceni Ünnepi Játékok keretében, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel és a FókuszPont Productions Kft.-vel együttműködésében valósul meg a Héthatár Irodalom és Dokumentumfilm Fesztivál, amely az irodalom, a film és a zene műfaján keresztül köti össze a Kárpát-medence művészeit a közönséggel. Augusztus 2-4. között dokumentumfilm-vetítések, közönségtalálkozók, augusztus 6-tól pedig irodalmi-zenés estek, gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Csokonai Irodalmi Laborban.

 

Az 1. nap programja:

15.00-16.00
Filmvetítés és közönségtalálkozó I.
A völgy hangja
rendező: Daczó Katalin 

Báránybégetés, gátterek zaja, vonatfütty, kihaló esztenák csendje, épülő házak betonkeverőinek morgása, harangzúgás, bobkocsi suhanásának izgalma, születő gyermek gőgicsélése, pedagógus magyarázata, ima és sok-sok énekszó – mindez hozzátartozik a Gyimesek völgyének hangjához. Ezt a hangot próbáltuk meg belesűríteni a filmbe, és a Gyimesvölgye férfikórus tagjainak mindennapjai révén egy kis betekintést nyújtani a Gyimesek völgyének mai életébe. Felvételeink nem egy skanzenről, hanem élő falvakról, élő közösségről, élő helyről szólnak.

 

16.30-17.30
Gyermek filmszalon I.
Rajzfilm és zene
előadó: Fazekas Szabolcs

Kulisszatitkok rajzfilmkészítésről és rajzfilmzenéről: a székelyföldi Legendárium filmműhely bemutatja hogyan készülnek a Kárpát-medence szegletében a hollywoodi szintű animációk.

 

18.00-19.00
Filmvetítés és közönségtalálkozó II.
A Fili karnagya
rendező: Bajna György és Zsigmond Attila 

Már 41. éve annak, hogy Haáz Sándor zenetanárként a székelyföldi Szentegyházára került tanítani. Összevonta a helyi iskolazenekart és énekkart, majd az így létrejött együttest Gyermekfilharmónia névre keresztelte, és már az első években jelentős sikereket értek el a 150 tagú gyermekegyüttessel. Haáz Sándor örökmozgó: tanít, szervez, zsűrizik miközben lendülete semmit sem lankad a 63 éves karnagynak, akinek tevékenységét az egész Kárpát-medencében ismerik és elismerik. A Szentegyházi Gyermekfilharmónia immár harminchét esztendeje fogalom. Nem csak Szentegyháza szimbóluma, hanem egész Székelyföld utazó nagykövete ez az együttes, amelynek nagyszerű produkciói révén virágzik a magyar népdalkincs Székelyföldön és szerte a világban, ahol megfordul.

Dokumentumfilm-estek további programjai

Irodalmi estek programjai

A dokumentumfilm programok szakmai partnere: Memento

A dokumentumfilm programok kivitelezője: FókuszPont Productions Kft., Tiszapart Média Kft.

A dokumentumfilm programok további támogatói: MMA, NKA

dátum

2022. 08 02.
Expired!

időpont

15:00 - 19:00

More Info

Jegyvásárlás

helyszín

Csokonai Irodalmi Labor
kategória
Jegyvásárlás