Debreceni Ünnepi Játékok

SZÉKELY-EST HATÁROK NÉLKÜL
népzenei és néptáncest

Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Esőnap: augusztus 3.

A Székely-est határok nélkül a kivételesen gazdag magyar folklórt ünnepli, Székelyföld magában is sokszínű népzenei és néptánc kultúráján keresztül. A kétrészes gálaesten Ékes Gyergyó című előadását mutatja be az 1970 óta működő, több mint 30 éve hivatásos együttesként jegyzett, nemzetközileg is elismert Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az előadás a kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc- és zenekultúrájába nyújt betekintést. A produkció alkotói kétezres évek elejétől faluról falura járva ismerték meg, gyűjtötték és rögzítették a medence népzenei és néptánc hagyományait. Ezeket, valamint a korábbi gyűjtéseket felhasználva került színpadra az előadás, mely a korábban nem látott mozdulatokkal, dalokkal, hangszer összeállításokkal, történetekkel varázsolja el a nézőt. A műsorban helyet kapnak a terület veretes táncai, énekei mellett a korai polgárosulás, valamint a székely tánctanítók hatására kialakult újító formák is, felvállalva ezek jelentőségét, létjogosultságát, folklorisztikai értékét. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a magyarlakta területeken tartott számos előadás mellett turnézott Kínában, Nyugat-Európában, és fellépett a hannoveri, a zaragozai, sanghaji és a koreai Yeosuban rendezett világkiállításon is.

Farkas Tamás koreográfussal készült interjú itt olvasható: https://papageno.hu/blogok/debreceni-unnepi-jatekok/2022/07/farkas-tamas-interju/

Az előadás az NKA támogatásával jött létre.

Rendező-koreográfus: Farkas Tamás, Farkas Ágnes

Koreográfusok, táncmesterek: Laczkó-Benedek Tünde, Bara Szabolcs

Zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila

Az est második felében a Magyar Örökség-díjas Pál István Szalonna és Bandája vezeti végig a közönséget a székelyföldi zenei kultúra hagyományain. A Liszt-díjas, Magyar Érdemkereszttel kitüntetett Pál István Szalonna vezetésével működő együttes hivatása a Kárpát-medence kultúrájának megőrzése és átörökítése. Az együttes a Kárpát-medence és az ország szinte minden pontján fellépett már, ahogyan számos külföldi turnén is részt vettek, játszottak többek között a brit királyi család vendégeként Károly walesi herceg és Margaret Thatcher előtt is.

Közreműködik:
PÁL ISTVÁN “SZALONNA” – hegedű, ének
PÁL ESZTER – ének
GOMBAI TAMÁS – hegedű
GERA ATTILA – fúvós hangszerek
KARACS GYULA – brácsa
ÜRMÖS SÁNDOR FERENC – cimbalom
DOÓR RÓBERT – nagybőgő

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól ajánlott.

Az előadás hossza 120 perc, egy szünettel.

dátum

2022. 08 02.
Expired!

időpont

20:30

More Info

Jegyvásárlás

helyszín

Nagyerdei Szabadtéri Színpad
kategória
Jegyvásárlás